BEOGRAD

Kako provesti dan u Beogradu za 10€

Kako provesti dan u Beogradu za 10€

Ako se pitate je li moguće provesti cijeli dan u jednoj od europskih prijestolnica, a da pri tom bude ispunjen i zanimljiv, i da potrošite samo 10 eura, onda je odgovor da! Beograd je grad s turističkom ponudom za svačiji džep. Mi imamo prijedlog kako se zabaviti u prijestolnici Srbije, a pritom ne potrošite mnogo novca.

BUREK ZA DOBRO JUTRO

Dan u Beogradu obično počinje dobrim doručkom. A što je bolje od bureka, najpoznatijeg jela kojim započinje svaki radni dan u Srbiji.

U prijestolnici Srbije ovo tradicionalno jelo se može naći u svakoj pekarnici. A nećete pogriješiti i ako uz burek uzmete i čašu jogurta. Zanimljiva stvar je da je ovo zapravo jeftin obrok koji će vas držati sitim nekoliko sati. Također veoma su rijetki oni koji ne vole njegov specifičan okus.

Kako provesti dan u Beogradu za 10€

Ako ste ljubitelj bureka i raznih pita koje se rade po starinskim receptima, posjetite pekarnicu „Anđelko“ koja je osnovana 1920. godine. Preko puta hotela Slavija nalaze se dvije odlične pekarnice s vrlo niskim cijenama. Tu ćete naći razne vrste bureka, a cijelo zadovoljstvo vas neće koštati više od 1 do 1,5 €.

SLATKIŠI I BALKANSKA ULICA

Kad ste već u Balkanskoj ulici, izdvojite vrijeme i prošetajte ovom povijesno bogatom ulicom, koja je nekada bila simbol grada. Iako je većina starih zanatskih radnji pretvorena u nove, moderne, tragovi prošlosti su i dalje vidljivi.

Kako provesti dan u Beogradu za 10€

Nedaleko od Balkanske ulice nalazi se ulica Gavrila Principa, koja je također bila poznata trgovačka zona prije Drugog svjetskog rata. Ako niste pretjerali s burekom ovdje se možete zasladiti slatkišima iz radnje koja je osnovana 1936. godine. Ručno pravljeni slatkiši su i dalje zaštitni znak ovog dućana, a 300 grama ratluka će vas koštati samo 1 €.

Predlažemo vam da kalorije koje ste unijeli potrošite šetnjom do Savamale – mjesta gdje Beograđani vole popiti kavu.

KAVA NA UŠĆU SAVE U DUNAV

Kava na rijeci, uz zvuke lagane muzike i prelijepim pogledom na prijestolnicu će učiniti vaše prijepodne savršenim.

Kako provesti dan u Beogradu za 10€

Posljednjih godina kafići i restorani u Savamaloj su postali centar okupljanja i provoda, zbog čega ovaj dio grada predstavlja savršeno mjesto za sve one koji vole lude žurke i biti u društvu velikog broja ljudi.

S druge strane ako ste ljubitelj mirnije i intimnije atmosfere predlažemo vam da popijete kavu na nekom od splavova. Postoje razne vrste splavova – od onih s glasnom muzikom i dnevnim žurkama, pa sve do onih s laganom muzikom i prijatnom, opuštenom atmosferom. U Beogradu svatko može naći splav po svom ukusu. Cijene variraju zavisno od vrste kave i mjesta na kojem želite provesti vrijeme, ali u većini slučajeva nećete morati izdvojiti više od 1 do 1.5 € za ovaj užitak.

ŠETNJA KROZ POVIJEST

Nakon prijepodnevne kave i odmora na ušću Save u Dunav uz prelijep pogled na grad, vrijeme je da upoznate Beograd malo bolje – kroz muzeje. Ove značajne ustanove već vjekovima čuvaju važne povijesne artefakte, dokumente i stare predmete.

Posjetite Muzej Nikole Tesle, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej grada Beograda, Muzej povijesti Jugoslavije, Etnografski muzej i mnoge druge. Za ovaj kulturološki i povijesni obilazak morat ćete izdvojiti negdje između 2 i 4 €.

Međutim, ako želite malo više adrenalina, predlažemo da posjetite Adu Ciganliju, poznatu kao „Beogradsko more“. Tu ćete moći šetati, plivati, skakati bungee jumping, voziti se pedalinom, uživati na nekom od 50 sportskih terena ili popiti piće u jednom od mnogobrojnih kafića i restorana.

Kako provesti dan u Beogradu za 10€

PLJESKAVICA I ZALAZAK SUNCA NA TVRĐAVI

U Beogradu možete ručati na raznim mjestima, počevši od kioska brze hrane, preko elitnih restorana, do restorana domaće kuhinje.

Imajući u vidu da se želimo uklopiti u budžet, predlažemo staru dobru pljeskavicu ili kobasicu. S ovim veoma popularnim obrokom nema šanse da pogriješite, a pri tom će vas ovo zadovoljstvo koštati samo 1 do 2 €.

Nakon dobre „pljeske“ prošetajte veoma poznatom Knez Mihailovom ulicom do najznačajnijeg kulturološkog i povijesnog objekta u Beogradu – Kalemegdanske tvrđave. Nekada važno vojno uporište danas je veličanstvena tvrđava koja krije tragove povijesti na svakom koraku. Obiđite Kalemegdanski park, otkrijte skrivene kutke ovog veoma starog utvrđenja i iskusite najljepši zalazak sunca s pogledom na svjetlucave beogradske rijeke.

Kako provesti dan u Beogradu za 10€

Kranjska Gora - skijalište koje ostaje u sjećanju
Vodič kroz Sarajevo