AMSTERDAM

Amsterdam - grad slobode

Amsterdam - grad slobode

Amsterdam je najpopularnija destinacija za city break putovanje koje vas može opustiti, ali i razveseliti ako znate da Amsterdam spada u najpopularnije party destinacije u Europi. Ako još znate da su nezaboravni partyji u Amsterdamu, zbog kojih se Amsterdam najčešće odabire kao destinacija za party putovanje, imate priliku za obilazak i otkrivanje znamenitosti u Amsterdamu dok isprobavate tradicionalna nizozemska pića i nizozemske specijalitete, užitak je zaista poseban.

Međutim, što je to zbog čega je Amsterdam tako zanimljiv i zbog čega svake godine milijun turista rezerviraju aranžman za Amsterdam i upute se na putovanje u zemlju klompi, tulipana, vjetrenjača i još „po nečega“? Pored prelijepe arhitekture koja  ovom gradu daje epitet najljepšeg grada na sjeveru Europe, upravo je sloboda prvi i vjerojatno glavni razlog popularnosti Amsterdama, pogotovo ako se zna da u Amsterdamu postoje coffeshop-ovi u kojima je dozvoljeno konzumiranje marihuane. Međutim, gdje je granica slobode?

Liberalni nizozemski zakoni i slobodni duh u Amsterdamu

Slobodni nizozemski duh je ono što privlači veliki broj posjetitelja svake godine u glavni grad Nizozemske. Amsterdam je popularan iz različitih razloga, bilo da je u pitanju nizozemski mentalitet i javno mišljenje koje donekle toleriraju upotrebu lakih droga, stavljajući ispred njih potencijalne druge vrste zavisnosti kao opasnije, bilo da je u pitanju opuštenost koju grad pun turista izaziva u drugim turistima, tako što ih potiče da se osjećaju kao kod svoje kuće, ili da je ipak u pitanju odličan provod u Amsterdamu.

Nizozemska je zemlja kojoj pripadaju vjerojatno najliberalniji zakoni na svijetu, koji podrazumijevaju to da su dozvoljeni gay brakovi i da je prostitucija legalna i smatra se profesijom kao i bilo koji drugi posao, te usluge prostitutki mogu koristiti i turisti u svim legalnim bordelima (Red Light District). Međutim tu su i oni najkontroverzniji zakoni, koji koliko doprinose - toliko i oduzimaju imidžu Amsterdama. U pitanju je dozvoljena upotreba lakih droga odnosno marihuanehašiša i magičnih gljiva.

Nizozemski zakoni su vrlo fleksibilni kada su u pitanju lake droge, i odavno se u nizozemskoj vlasti pravi razlika između lakih i teških droga, čime se indirektno odobrava upotreba marihuane i hašiša, odnosno posjedovanje marihuane u količini propisanoj za vlastitu upotrebu (5 grama ili 5 stabljika konoplje). Takav slobodni duh je donekle ugrozio reputaciju Amsterdama, kome od tih dana probleme pravi turizam radi kupovine droge. Međutim, čak iako je odobreno posjedovanje marihuane za vlastite potrebe, teške droge su izričito zabranjene, i jasno je propisano da je kažnjivo svako prekoračenje propisanog, ali i odbijanje predaje dozvoljene količine policiji. S obzirom da je ovo pitanje na čudan način uređeno zakonom, poznato je da ukoliko budete privedeni s dozvoljenom količinom lake droge, policija može pokrenuti postupak protiv vas, ali ukoliko istu predate, krivični postupak sigurno neće biti pokrenut.

Marihuana se ne može kupiti bilo gdje, već nizozemski zakoni jasno ističu da je kupovina marihuane u Nizozemskoj moguća isključivo u specijaliziranim kafićima odnosno coffeshop-ovima koji prodaju marihuanu, a koji se razlikuju od našeg pojma kafića. Iako je poslovanje coffeshopova u Amsterdamu na nivou neke vrste prešutnog odobravanja, postoji značajna razlika između običnog kafića i coffeeshop-a  u Amsterdamu, pri čemu coffeshop-ovi imaju dozvolu za prodaju marihuane, kave i bezalkoholnih pića, dok je prodaja alkohola u coffeshop-ovima najčešće zabranjena, pri čemu dozvolu (zeleno-bijeli papir) zalijepljenu na izlog, kao metodu raspoznavanja coffeshop-ova od kafića.

Kao mjera za ograničenje mogućnosti turista da u Nizozemskoj kupe i koriste marihuanu, postavljena je potreba da se posjeduje „weedpass“, koji je zapravo verzija „članske karte“ u coffeshop-u za državljane Nizozemske, ili pak potrebu donošenja dokaza u vidu osobne karte i potvrde mjesta boravka. Ipak, kombinacija nizozemskih zakona i gradska uprava Amsterdama prave izuzetak kada je u pitanju ovaj grad, pa prema tome turisti također mogu kupiti marihuanu u preko 200 coffeshop – ova u Amsterdamu.

Legalna prodaja lakih droga je povjerena i radnjama koje se zovu „Smartshop“ u Amsterdamu, koje prodaju „magične gljive“ a koje se inače bave prodajom specijalnih biljnih ekstrakata koji su navodno zdravi i djeluju stimulirajuće za korisnika.

Kako prepoznati coffeshop u Amsterdamu i pravila u coffeshop-ovima

Amsterdam - grad slobode

Reklamiranje coffeshop-ova nije dozvoljeno, međutim kao što je rečeno svaki od njih na svom izlogu mora imati jasno istaknutu dozvolu za prodavanje marihuane. Ukoliko se turisti odluče posjetiti neki coffeshop u Amsterdamu, moraju znati pravila coffeshop-a:

  • Zabranjen ulaz mlađima od 18 godina!
  • Alkohol i teške droge nisu dozvoljene (kako u coffeshop-u tako i izvan njega).
  • Bilo kakva netrpeljivost ili agresivnost su zabranjene!
  • Najčešće je zabranjeno pušenje duhana, obično postoje odvojeni dijelovi.
  • Nije dozvoljeno čisto razgledavanje. Ili ste tu da nešto kupite ili niste unutra.
  • Marihuana se prodaje za inhalaciju ili kao „brownies“ kolači za jelo.
  • Meni s ponudom se obično traži od zaposlenih.

Što je legalno a što nije legalno u Nizozemskoj i Amsterdamu

#1 u Amsterdamu je dozvoljeno:

  • Odobrena je kupovina i konzumacija marihuane i hašiša za osobne potrebe u coffeshop-ovima.
  • Odobrena je kupovina i konzumacija magičnih gljiva za svoje potrebe.
  • Posjedovanje lakih droga je zabranjeno, ali ne i kažnjivo ukoliko se posjeduju propisana količina za osobnu upotrebu (do 5 grama), što podrazumijeva da ćete drogu predati policiji.
  • Korištenje usluga prostitutki.

#2 u Amsterdamu je zabranjeno:

  • Posjedovanje, korištenje i preprodavanje svih teških droga.
  • Posjedovanje, korištenje lakih droga u količini većoj od propisane (do 5 grama).
  • Konzumiranje marihuane i hašiša van coffeshop-ova.
  • Preprodavanje lakih droga.
  • Unošenje i iznošenje lakih i teških droga u zemlju i van nje.
  • Reklamiranje coffeshop-ova.
  • Pušenje duhana na otvorenom i van mjesta propisanih za pušenje.
  • Vožnja u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem lakših I težih droga.

Amsterdam je slobodan grad, ali grad koji ipak ima vlastita ograničenja, koja itekako imaju smisla. Fun Factory agencija ni u jednom slučaju ne preporučuje upotrebu opojnih droga, već preporučuje da iskoristite svoje putovanje u Amsterdam odnosno Pohod na Amsterdam, kao priliku da otkrijete kakva je kultura i povijest Nizozemske, kao priliku da uživate u zanimljivoj arhitekturi kojom Amsterdam obiluje i kao priliku da doživite još jedno nezaboravno iskustvo kroz europsko putovanje. 

“Ovim tekstom Fun Factory turistička agencija ne staje na stranu korištenja marihuane i drugih opojnih droga, niti tekst služi reklamiraju korištenja opojnih droga. Ovaj tekst je čisto informativne prirode o tome što je dozvoljeno a što nije dozvoljeno u Amsterdamu.

Novi Sad – Trg slobode
Adventska bajka na tračnicama